Fingerporilliset Arakia on aina paikallaan!




Arak on Libanonin kansallisjuoma, joka valmistetaan rypäletisleestä. Viinirypäleet arakia varten poimitaan myöhään syksyllä, jolloin ne ovat erittäin kypsiä ja makeita. 
Sokeri nopeuttaa alkoholin käymisprosessia. 

Vaaleat rypäleet murskataan terttuineen tynnyrissä, jossa ne saavat levätä kolmisen viikkoa. Tynnyrit sijoitetaan varjoisaan paikkaan. Kolmen viikon aikana nesteet alkavat erottua rypälerangoista.
Tämän jälkeen alkaa tislaus, joka on aikaa ja varovaisuutta vaativa prosessi. Tulta tislauspannun alla on vartioitava päivittäin. Se saa palaa hiljaisella liekillä. 

Hiljalleen kiehuessaan pirtu nousee tislauspannun yläosaan höyrynä ja muuttuu vedeksi. Tislauksen aikana tarkkaillaan alkoholiprosentteja. Tislaaminen lopetetaan, kun nesteen alkoholipitoisuus on noin 12–13 prosenttiyksikköä. 

Tislauksen jälkeen nesteeseen lisätään aniksensiemenet, jotka antavat arakiin sen luonteenomaisen maun. Viittä nestelitraa kohden tarvitaan puoli kiloa aniksensiemeniä. Tämän jälkeen jatketaan tislaamista pienen liekin avulla, kunnes alkoholilukemat näyttävät 24 prosenttiyksikköä. 

Arakia nautitaan aterian yhteydessä tai ruoan päätteeksi digestiivinä. Voit lisätä arakiin lorauksen vettä tai jääpaloja, jolloin neste sakeutuu.

Kommentit

Suositut tekstit