Fingerporilliset Arakia on aina paikallaan!
Arak on Libanonin kansallisjuoma, joka valmistetaan
rypäletisleestä. Viinirypäleet arakia varten poimitaan
myöhään syksyllä, jolloin ne ovat erittäin kypsiä ja
makeita.
Sokeri nopeuttaa alkoholin käymisprosessia.
Vaaleat rypäleet murskataan terttuineen tynnyrissä,
jossa ne saavat levätä kolmisen viikkoa. Tynnyrit
sijoitetaan varjoisaan paikkaan. Kolmen viikon aikana
nesteet alkavat erottua rypälerangoista.
Tämän jälkeen alkaa tislaus, joka on aikaa ja varovaisuutta vaativa prosessi. Tulta tislauspannun alla on
vartioitava päivittäin. Se saa palaa hiljaisella liekillä.
Hiljalleen kiehuessaan pirtu nousee tislauspannun
yläosaan höyrynä ja muuttuu vedeksi. Tislauksen
aikana tarkkaillaan alkoholiprosentteja. Tislaaminen
lopetetaan, kun nesteen alkoholipitoisuus on
noin 12–13 prosenttiyksikköä.
Tislauksen jälkeen nesteeseen lisätään aniksensiemenet, jotka antavat arakiin sen luonteenomaisen
maun. Viittä nestelitraa kohden tarvitaan puoli kiloa
aniksensiemeniä. Tämän jälkeen jatketaan tislaamista
pienen liekin avulla, kunnes alkoholilukemat
näyttävät 24 prosenttiyksikköä.
Arakia nautitaan aterian yhteydessä tai ruoan
päätteeksi digestiivinä. Voit lisätä arakiin lorauksen
vettä tai jääpaloja, jolloin neste sakeutuu.
Kommentit
Lähetä kommentti